Yapay Zeka Pazarı ve ERP Sistemlerine Etkisi
Statista’nın açıkladığı verilere göre yapay zeka pazarı 2024’ü 305,9 milyar dolar değerle kapatacak. Aynı araştırma sonuçlarına göre yapay zeka pazarı yıllık ortalama yüzde 15,8’lik bir ivmeyle 2030 yılını ise 738,8 milyar dolarlık bir rakamla kapatması bekleniyor. Bu hızlı ilerlemenin ERP alanına da sirayet edecek. Yapay zeka artık ERP sistemlerinin geleceğini de şekillendiriyor. Bu teknolojiler, çalışanların veri analizini daha ileri düzeyde yapmasını, tahminlerde bulunmasını ve karar alma süreçlerini daha hızlı bir şekilde otomatize etmelerini sağlıyor. Yapay zekadan destek alan ERP sistemleri sayesinde işletmeler, iş süreçlerini daha hızlı optimize ederek rakiplerinin bir adım önüne geçiyor.
Yapay Zekanın Siber Güvenlikte Yaratabileceği Riskler
Yapay zekâ, gelişim hızını artırarak ve her alanda devrim niteliğinde dönüşümlere yol açtı. Bu dönüşüm işletmeler ve bireyler için son derece pozitif fırsatlar yaratmakla birlikte, siber güvenlik açısından yeni ve karmaşık riskler de ortaya çıkarıyor. Bu riskler, hem yapay zekanın yeni saldırı yöntemlerinin geliştirilebilmesine olanak sağlaması, hem de savunma sistemlerini aşma potansiyelini artırması dolayısıyla her gün artıyor.
Yapay Zeka Destekli Siber Saldırıların Tehlikeleri
Yapay zekâ sunduğu ve sunabileceği potansiyel araçlarla, saldırganlara daha sofistike ve hedef odaklı saldırılar gerçekleştirme imkânı tanıyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, saldırganlar derin öğrenme ve doğal dil işleme teknikleri kullanılarak, gerçek kişilerin dil ve iletişim tarzlarını taklit edebilen sahte e-postalar oluşturabilir. Bu sayede kullanıcıların dikkatini çekerek ve kötü niyetli bağlantılar veya ekler aracılığıyla hassas bilgilerini ele geçirebilirler. Bu yaklaşım, klasik yöntemler kullanılarak yapılan phishing (oltalama) saldırılarının başarılı olma ihtimalini ve negatif etkisini artırma potansiyeli taşıyor.
Yapay Zeka ve Zararlı Yazılım Geliştirme Süreci
Yapay zekanın etkin olarak kullanılabileceği alanlardan biri de yazılım geliştirme sürecidir. Bu tür teknolojiler ile, zararlı yazılım (malware) geliştirme süreçlerini otomatize ederek saldırganlara, hedef sistemin zayıf noktalarını otomatik olarak tespit edip uygun zararlı yazılımları hızla geliştirebilme imkânı sunabilir. Hedef sistemin yapısına ve zayıf noktalarına uygun hareket edebilen, adaptif kabiliyetleri yüksek, savunma sistemlerini aldatıcı metotlar kullanabilen zararlı yazılımlar, siber savunma sistemlerinin saldırıları tespit etmesini ve engellemesini zorlaştıracaktır.
Yapay Zeka Destekli Siber Saldırılara Karşı Hazırlık
Aslında yapay zeka destekli siber saldırılardan korunmak için, öncelikle klasik saldırılardan korunmak için yapmamız gereken her şeyi yapmamız gerekiyor. Bunların içinde, bilinçlendirme eğitimlerinden, sürekli iyileştirme ve denetim süreçlerine, güçlü doğrulama ve erişim kontrollerinden, hassas verilerin şifrelenmesine kadar birçok uygulamayı sayabiliriz.
Bununla birlikte şunu da unutmamamız gerekir ki, yapay zeka bu tür saldırılara karşı koymak için de kullanılabilecek etkin bir araçtır. Diğer bir ifadeyle, yapay zekanın sunduğu araç ve teknikleri bu tür saldırıları tespit etme, önleme veya etkilerini azaltmak konusunda kullanmak da mümkündür.