Envanter Maliyet Yönetimi

caniasERP Envanter Maliyet Yönetimi – Inventory Cost Management modülü, envanter hareketlerinin maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılır.

Bu modülde satın alma, fason, satış, transfer gibi tutarlandırma işlemleri envanter hareketlerinin envanter maliyet yönetimi modülü tarafından sağlanır. Ayrıca maliyet değerleri, şirket içi raporlara veri sağlamasının dışında Genel Muhasebe modülü entegrasyonuyla muhasebeye de aktarılır. Başarılı entegrasyon özelliği maliyet sonuçlarının dönem kapanışlarında pratik bir biçimde hesaplanmasını da sağlar.

Stok Maliyetlendirme

Envanter Maliyet Yönetimi modülünde, her bir stok hareketi, ortalama maliyet, yürüyen ağırlıklı ortalama maliyet, parti/seri numarası bazlı gerçek maliyet, FIFO, LIFO gibi maliyet tiplerinden biri seçilerek maliyetlendirilebilir. Hesaplanan stok hareketi maliyetleri, çeşitli raporlarda kullanılmanın yanı sıra Genel Muhasebe modülüne de pratik bir şekilde aktarılarak muhasebeleştirilir. Envanter Maliyet Yönetimi modülünde, maliyet unsurlarını envanter hareketleri bazında dikkate alarak hesaplanan bütün tutarlar, ait oldukları envanter hareketlerine yansıtılır.

Maliyetlendirme Kontrolü

Envanter hareketlerinin maliyetini bulabilmek için başta Temel Veri Yönetimi, Üretim Yönetimi, Satın Alma Yönetimi, Fatura Kontrol, Satış Yönetimi başta olmak üzere pek çok modülden veri alınır. Hatasız ve eksiksiz olan bu entegrasyon verileri sayesinde envanter maliyetleri doğru biçimde belirlenir. Maliyetlendirme öncesi ve sonrası kontrol raporları sayesinde oluşabilecek hatalar minimum seviyeye indirilir.

Çoklu Muhasebe Standardı

Envanter Maliyet Yönetimi modülünde VUK, IFRS, USGAAP, TFRS gibi farklı muhasebe standartları için ayrı ayrı hesaplama yapılarak envanter hareketleri maliyetleri hesaplanabilir. Bu sayede farklı muhasebe standartlarına göre oluşan maliyet sonuçları raporlanabilir ve bu sonuçlar birbirleri ile kolaylıkla karşılaştırılabilir ve muhasebeleştirilebilir.

Maliyet Muhasebesi

Envanter Maliyet Yönetimi modülünde sonuçlar, muhasebeye otomatik olarak aktarılır. Muhasebe hesaplarının yansımaları oluşturulur ve maliyet sonuçları muhasebeleştirilir. Böylece yeni muhasebe belgeleri eklemeden maliyet hesaplarının kapanışları kontrol edilebilir.

Gerçek Zamanlı Maliyet

Modüldeki gerçek zamanlı maliyet hesaplama özelliği ile, standart veya yürüyen ağırlıklı ortalama maliyet üzerinden envanter hareketlerinin maliyetleri anlık olarak hesaplanır ve hesaplanan tutarlar muhasebeleştirilir. Böylelikle anlık olarak maliyetler raporlanabilir. Ay sonlarında planlanan ve gerçekleşen maliyet değerleri analiz edilerek aralarındaki farklar envanter hareketlerine dağıtılır ve muhasebeleştirilir.

Maliyet Sapma Analizi

caniasERP sisteminde bulunan bir irsaliyenin fiyatı, faturasının fiyatı, standart fiyat ve fiili maliyet hesaplanarak sapma oranı ve kâr/zarar analizi yapılabilir.

Maliyet Raporları

Modül, kullanıcılara geniş bir raporlama imkanı sunar. Bu raporlardan bazıları, diğer modüllerden gelen verilerin doğruluğunu, tutarlılığını kontrol etmek ve envanter maliyetlerini hatasız hesaplayabilmek için kullanılır. Bu sayede envanter maliyeti hesaplaması öncesinde tamamlanması gereken değişikliklerin tespiti kolaylıkla yapılabilir. Buna ek olarak envanter maliyeti hesaplanması sonucunda oluşturulan veriler kullanılarak; ‘Tutarlı Stok Raporu’, ‘Stok ve Muhasebe Belgeleri, ‘Stok ve Muhasebe Karşılaştırması Raporu’, ‘Stok Mizanı’, ‘Maliyet Sapma Analizi’ raporları alınır. Ayrıntılı bilgilerin sunulduğu bu raporlar, sade tasarımı sayesinde kolay anlaşılır ve kullanıcıya pratik hareket etme özgürlüğü sunar.

Entegrasyon

Envanter Maliyet Yönetimi modülü, aşağıdaki modüllerle entegrasyonu mevcuttur:

  • Stok Yönetimi

  • Maliyet Merkezleri Muhasebesi

  • Fatura Kontrol

Bu modüllerle entegrasyon sayesinde veri aktarımı ihtiyacı duymadan maliyet sonuçlarının oluşturulmasını ve raporlanmasını sağlar. Maliyet sonuçlarının dönem kapanışlarında kısıtlı zamanda verilmesi gerektiği düşünüldüğünde bu ileri derece entegrasyon, kullanıcılara büyük oranda zaman kazandırır. Ayrıca sonuçlar Genel Muhasebe modülüne de aktarılabilir.

Özelliklere Genel Bakış

  • Mükerrer kayıtlara imkan vermeyen entegrasyon

    • Envanter hareketleri maliyeti hesaplama

  • Envanter hareketlerini bazında dönemsel hesaplanması

  • Standart–fiili maliyet karşılaştırması

  • Maliyet sapma analizi

  • Farklı maliyetlendirme tiplerini kullanarak stok hareketlerinin maliyetlendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi. (Ortalama maliyet, yürüyen ağırlıklı ortalama maliyet, gerçek maliyet, FIFO, LIFO)

  • Gerçek zamanlı maliyet hesaplama

    • Farklı muhasebe standartları (VUK, IFRS, USGAAP, TFRS vs.) kullanılarak stok hareketlerinin maliyetini her muhasebe standardı için ayrı ayrı hesaplayabilme

  • Maliyet sonuçlarının maliyet muhasebesi hesaplarına aktarılması

    • caniasERP sistemi genelinde tutarlılık kontrolü

  • Maliyet hesabına dahil olmuş kayıtların kontrolü

  • Stok ve muhasebe verilerinin tutarlılığının kontrolü